Клането в Дистомо: "Тогава бях на четири"

Малцина знаят за това жестоко престъпление на нацистите: клането в гръцкото селище Дистомо. Есесовците избиват брутално почти всичките му жители. Един от малцината оцелели е Аргирис Сфунтурис. Ето неговата история:

 

 

 

 

Малцина са запознати с жестоката съдба на гръцкото селище Дистомо, където по време на окупацията националсоциалистите оставят след себе си кървава следа. През 1944 година войските на SS опожаряват цялото селище, изнасилват жените и избиват почти всички жители. По онова време Аргирис Сфунтурис е едва на четири години. Той преживява цялата вакханалия на насилието. Родителите му са зверски убити, заедно с още 32-ма негови роднини. В последния момент сестра му успява да го изнесе от горящия дом.

 

Когато нацистите заличиха Дистомо

 

Съдбата на 76-годишния Аргирис Сфунтурис, който и до днес не е получил нито финансово обезщетение, нито официално извинение от страна на Германия, силно разтърсила германския журналист Патрик Зайбел. Следват множество лични срещи, в резултат от което Зайбел пише книга, посветена именно на Аргирис Сфунтурис. В книгата, озаглавена „Завинаги ще си остана онова четиригодишно момче", Зайбел описва личната история на Сфунтурис и разказва за един малко известен епизод от историята - нацисткия терор в Гърция.

 

Съдбата на Дистомо е особено трагична: на 10 юни 1944 войските на SS получават нареждане да избият всички жители на селището и да го заличат от картата на Гърция. Клането е замислено като отмъщение за една акция на гръцките партизани, при която са убити седем германски войници. По време на клането в Дистомо загиват 218 цивилни граждани, а Аргирис Сфунтурис е един от малцината оцелели.

 

Малкият Аргирис напуска Гърция, когато е на осем години. Подслонен е в селище за деца-сираци в Швейцария. По-късно следва и работи като учител по физика в различни швейцарски училища. И през цялото време не спира да следи развитието в родината си. През 70-те години на миналия век там властва военна диктатура. Сфунтурис се ангажира в борбата срещу хунтата, като публикува лирика и превежда текстове, забранени от гръцкия режим.

 

Забележителна е не само съдбата на Сфунтурис. Журналистът Патрик Зайбел е възхитен и от силата на неговия характер: "Въпреки тези ужасяващи преживявания, Сфунтурис е един изключително приветлив, дружелюбен и миролюбив човек. Характерна за него е и неотстъпчивостта, с която защитава принципите си", казва Зайбел в интервю за Дойче Веле.

Въпросът за репарациите

 

Със същата тази упоритост Сфунтурис води и една борба, която вече изглежда обречена: Германия да плати репарации на Гърция. В книгата си Зайбел тематизира и този въпрос - и най-вече неотстъпчивата позиция на Берлин, който смята темата за приключена. „Мисля, че вината на германците е очевидна - както от правна, така и от морална гледна точка. Не мога обаче да си представя, че сегашното федерално правителство ще промени позицията си по този въпрос", казва авторът на книгата. А Аргирис Сфунтурис? Той е твърдо решен да продължи борбата си. „По въпроса за репарациите е нужен натиск. Когато миналата година посетих Алексис Ципрас, му казах, че според мен гръцкото искане трябва да бъде разгледано на международно равнище", казва Сфунтурис.

 

Patric Seibel: "Ich bleibe immer der vierjährige Junge von damals", Westend Verlag

Станете почитател на Класа