Ако получавате социални помощи в Германия

Ако получавате социални помощи в Германия, но премълчите например, че притежавате имот в чужбина, може и да си изпатите. В бъдеще Германия ще налага солени глоби за измами, свързани със социалните помощи: до 5 000 евро.

 

 

 

 

Федералната агенция по труда е въвела по-строги правила за получателите на социални помощи. Това става ясно от публикация на германския в. "Билд" от 24 октомври, който се позовава на информация, подадена от Бюрото по труда. Новата разпоредба накратко: който премълчи важна информация пред социалните власти, рискува солена глоба.

 

Глоби до 5 000 евро ще бъдат налагани, ако получателите на т.нар. помощи Харц 4 премълчат определена информация или пък предоставят непълни или некоректни данни. Парични глоби ще се налагат и в случаите, в които информацията не е била предоставена навреме. Досега наказания се налагаха само при подаването на грешни данни. А проверки се правеха едва след като молбата за социална помощ вече е била одобрена, а не още при подаването ѝ.

 

Кого ще засегне новата разпоредба?

 

Новите правила важат за всички хора, подали молба за социални помощи след 1 август 2016 година. Глобен може да бъде например получател на Харц 4, който е получил наследство, но го е премълчал. При по-незначителни измами Агенцията по труда ще налага предупредителни глоби, които няма да надвишават 55 евро.

 

Който откаже да плати наложената му глоба, рискува принудителен арест. Тази мярка ще бъде прилагана най-вече когато получателите на Харц 4 категорично отказват да платят глобата.

 

Още през лятото Агенцията по труда обяви, че ще въведе по-строг контрол върху приходите и имуществото на домакинствата, получаващи социални помощи. Контролът обхваща и лица, които не са социално подпомагани, но живеят в едно домакинство с получател на Харц 4. По този начин Бюрото по труда иска да предотврати евентуалното премълчаване на наследство или приходи, които иначе биха занижили размера на социалните плащания.


Критики срещу новите мерки

 

Новите правила предизвикаха критики от страна на редица социални организации. Улрих Шнайдер, председател на социалната организация "Paritätischer Wohlfahrtsverband", заяви, че "напоследък се говори само за глоби и за затягане на правилата, но не се чува почти нищо за нови мерки, които целят по-ефективно подпомагане на нуждаещите се". От парламентарната фракция на Лявата партия настояха да се сложи най-сетне край на "преследването и криминализирането на получателите на социални помощи". "Не прави чест на една социална държава като Германия да приписва вината за всичко на хората в нужда", заяви вицепредседателката на фракцията Сабине Цимерман.

 

По-строги правила ще важат оттук нататък и за хора, които сами са допринесли за влошаване на финансовото си състояние. Така например Агенцията по труда ще може да прекъсва социалните плащания на тираджии, които са останали без книжка заради шофиране в нетрезво състояние. Новите мерки ще засягат и онези получатели на Харц 4, които без причина отказват предложения за работа.

 

През последните години се наблюдава силен спад на броя на хората със спрени социални помощи. Докато през 2008 е имало 12 000 такива случая, през 2015 Агенцията по труда е спряла помощите на около 7 000 души. В последно време се налагат и все по-малко глоби за нередности, свързани със социалните помощи: през първите шест месеца на 2016 са били наложени 457 000 глоби, които средно са били в размер на 100 евро. Това е най-ниското ниво от пет години насам.

Станете почитател на Класа