Да подпалиш знамето: това не е престъпление

"Една година затвор" или "отнемане на американското гражданство" - така би трябвало да бъдат наказвани онези, които изгарят националния флаг, смята Доналд Тръмп. Това обаче няма как да стане. Ето защо:

 

 

 

 

 

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп настоява за тежки наказания за изгарянето на националното знаме на Съединените американски щати. Това деяние "трябва да има последици", написа Тръмп в Туитър. Според него, изгарянето на националния флаг трябва да се наказва "с една година затвор" или "с отнемане на американското гражданство". Настояването на Тръмп обаче не среща одобрение навсякъде - дори и някои патриоти отхвърлят предложението му.

 

Според американските закони, подпалването на националния флаг не е наказуемо деяние. Още през 1990 година Върховният съд постанови, че този акт е защитен от правото на свободата на мненията.


Кой подпалва знамето?

 

Доналд Тръмп не посочи кой конкретен протестен акт го е навел на мисълта за въвеждане на наказание. Факт е обаче, че след неговата победа имаше няколко случая на подпалване на националния флаг на Америка, извършено от анти-Тръмп-демонстранти. Преди броени дни пък един университет в щата Масачузетс реши да свали всички знамена, след като неизвестен извършител подпали американското знаме в знак на протест срещу Доналд Тръмп.

 

Съпротивата срещу предложението на новоизбрания американски президент стигна чак до собствения му политически лагер. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл припомни на Тръмп, че изгарянето на знамена като форма на свободно изразяване на мнение е защитено от конституцията. Мич Макконъл обаче заяви, че изгарянето на националния флаг все пак е "доста неприятна форма на изразяване на мнение". "САЩ обаче имат дълги традиции във възприемането и на неприятни форми на изразяване на мнение", каза той и допълни, че човек трябва да се придържа към решението на Върховния съд. Подобна позиция застъпиха и други републиканци.

 

Тръмп обича да се изказва в Туитър

 

Тръмп обича да се изказва в Туитър

 

"В Туитър можем да кажем всичко"

 

Джош Ърнест, говорител на президента Барак Обама, призова Тръмп да спазва основните права. "Всички ние имаме свободата да се изразяваме така, както искаме", каза той. Ърнест също определя изгарянето на националния флаг като "противно", но "нашата страна има отговорността да се съобразява с нашите права". По този въпрос цари "надпартиен консенсус", заяви Джош Ърнест. Визирайки комуникационните навици на Тръмп, президентският говорител допълни, че свободата на мненията позволява, разбира се, "в Туитър да бъде казано всичко, което мислим".

 

Много експерти по конституционно право критикуваха остро позицията на Тръмп. Професор Абнър Грийн от Нюйорския университет "Фордъм" например коментира случая така: "Бих искал да попитам Тръмп следното: дали бихте критикували този, който изрисува някъде пречупен кръст така, както критикувате запалването на националния флаг при някоя протестна акция?"

Станете почитател на Класа