Има ли страни нахлували или планирали атаки на САЩ?

Въпреки, че днес е малко вероятно, чена някоя страна ще й мине през главата идеята да атакува САЩ, в историята е имало случаи, в която е извършена или планирана такава възможност.

Първите и последните мащабни въоръжени нашествия на чужди армии в САЩ датират от края на осемнадесети и началото на деветнадесети век, когато САЩ започват своето съществуване като държава. По това време на британците, след като загубили бившите си колонии във войната за независимост, се опитват да възобновят военните действия в Канада. В ранните етапи на войната от 1812-1815 кралската армия на Великобритания провела серия от успешни операции, включително завземане и плячкосване на Вашингтон. Въпреки това, след като британците се провалят в близост до Ню Орлиънс, страните влезли в преговори и възстановили статуквото.

Известната доктрина Монро, провъзгласила десетилетие по-късно ненамесата на САЩ в делата на Стария свят и на европейците във вътрешните работи на западното полукълбо, е основният резултат от войната.

От този момент, нито една чужда армия не е навлезла в територията на САЩ, с изключение на кацането на японските войски през 1942 г. на Алеутските острови. Континенталната част, обаче, не е била окупирана, въпреки че е имало случаи, когато е имало заплаха.

В края на деветнадесети век, когато почти цялата територия на нашата планета е била разделена между най-силните държави чрез колонии (Великобритания, Франция и Русия), Съединените американски щати и Германия изостават в тази надпревара за доминация, която почти предизвиква война между американци и германци в Тихия океан за архипелага Американска Савмоа. По това време, тайфун възпрепятствал конфронтацията на въоръжените сили, унищожавайки кораби и на двете страни. Архипелагът е разделен на американска и германска територии.

Между 1898 и 1903 Германия поддържа жива идеята за нахлуването в САЩ и развива три плана за намеса, два от които предвиждат големи сухопътни операции с участието на най-малко четири дивизии, с почти 100 000 военни. Планът предвижда десант на Cape Cod да започне офанзива срещу Бостън и Ню Йорк. Въпреки това, тази идея е оценена като невъзможна за реализация както от командира на щаба, Алфред фон Шлифен, така и от Кайзер Вилхелм II, поради недостатъчен брой войници и трудността за транспортиране на войските
В 1942-43, по време на Втората световна война, подводници на Третия райх потопили стотици американски кораби в териториалните им води. Германия също през 1942 г. разработва план за бомбардиране на Ню Йорк от BV самолет 222 "Викинг", който е трябвало да бъде транспортиран до северноамериканския бряг в подводница, но предложението не било одобрено. След провала на проекта на бомбардировките на американска територия се планират с ракети А-1, способни да достигнат САЩ. След като съюзниците научават за тези планове, те бомбардират полигона Пенемюнде, където се работи по проекта.

Станете почитател на Класа