Строго предупреждение на Китай към САЩ ако репатрират своите фирми

В азиатския гигант са убедени, че те биха могли да наложат своите продукти в международен план поради увеличаване на разходите за произвеждане на продуктите в САЩ, ако се изпълнят заплахите на Тръмп.

"На добър час." Това е, което ще каже Китай на САЩ ако Доналд Тръмп продължи напред с предложението си за репатриране на фирмите, инсталирани в азиатския гигант. Според китайския "Global Times", инициативата ще бъде от полза за Пекин, тъй като производството му ще спечели място на международния пазар.

"Китай ще се облагодетелства от усилията на Тръмп да репатрира индустрии," казва в медията и предупреждава, че ще бъде "почти невъзможно САЩ да възвърне славата си на основна индустриална сила ". Неговите усилия също ще са насочени и към фирмите, инсталирани в Мексико.

Сред тях е и Apple, на която предлагат значителни облекчения за "изграждане на голям завод" в САЩ, въпреки че не може да репликира азиатската си производствена система. Това в крайна сметка ще увеличи разходите например за смартфони. В този случай, китайски марки като Huawei и Xiaomi ще завземат пазарния дял на Apple.

Според American Enterprise Institute, целта на Тръмп да репатрира индустрии може да има "болезнени странични ефекти", като например повишаване на цените за американските потребители.

Станете почитател на Класа