Америка има нов президент

Той беше избран през ноември 2016, но сега настъпи големият му ден: Доналд Тръмп положи клетва като 45-и президент на САЩ.

Церемонията се проведе на стъпалата на Капитолия във Вашингтон. С лявата ръка, положена върху историческо издание на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс, а с дясната - вдигната за полагане на клетва, той произнесе думите:

 

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С Божията помощ".


Минути преди това клетва положи и вицепрезидентът Майк Пенс. След заклеването на новия президент над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа. На церемонията присъстваха, освен Барак Обама, още трима бивши президенти: Джими Картър, Джордж Буш младши и Бил Клинтън. Там беше и Хилари Клинтън, която загуби от Тръмп на изборите на 8 ноември. Церемонията на Капитолия завърши с изпълнението на химна на САЩ.

Патос и патриотизъм

 

"Никога няма да ви подведа. Ще направим Америка отново богата, горда и безопасна. Заедно отново ще направим Америка велика", заяви Тръмп в първата си реч като президент. Тя беше изпълнена с патос и патриотизъм:

 

"Ние ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем благосъстоянието. И ще си върнем мечтите", обърна се той към десетките хиляди присъстващи. Тръмп обеща да заздрави старите съюзи на САЩ и да създаде нови и се закани да изтрие от лицето на Земята ислямския радикален тероризъм.

70-годишният милиардер влиза в Белия дом с рекордно ниско одобрение – едва 40% от американците имат положително отношение към него. Церемонията по встъпването му в длъжност беше придружена от протести на негови противници. Те започнаха още вчера, а в петък ескалираха и на много места в столицата Вашингтон преминаха в насилие.

 

Само няколко часа преди Тръмп да встъпи в длъжност като 45-и президент на САЩ, неговият предшественик Барак Обама написа прощално съобщение в Туитър и обяви, че учредява фондация на свое име.

Станете почитател на Класа