САЩ изпращат за първи път в Европа изтребители пето поколение F-35A

Командирът на Въздушното бойно командване на Военновъздушните сили на САЩ, генерал Хърбърт Карлайл, разкри плановете да изпрати в близко бъдеще американски изтребители F-35A пето поколение в страни от Европа, Азия- Тихия океан и Близкия Изток.

Разполагането на F-35А е насрочено за тази пролет или лято, посочи Карлайл пред репортери във Вашингтон. "Европа определено е мястото, където искам да изпратя този самолет", каза той, като добави, че планира да изпрати многоцелеви изтребители също в региона Азия-Тихия океан и Близкия Изток "в не много далечно бъдеще" според Washington Examiner.

Според командира, изтребителите могат да бъдат използвани по време на операциите за разузнаване, наблюдение и опознаване, а не за бойни мисии. В допълнение, те ще бъдат използвани при операции срещу Ислямска държава в Сирия.

През януари САЩ разположи своята първата партида от новия модел в чужбина - F-35 са били изпратени в авиобазата на Корпуса на морската пехота на САЩ в град Ивакуни (югозападно от остров Хоншу).

Станете почитател на Класа