Напредък на "Calexit", проект за независимостта на Калифорния

Известен като "Да, Калифорния", преди четири години стартира проект, чиято крайна цел е разделяне на Калифорния от останалата част на САЩ. Въпреки, че плановете не са имали голям напредък през последните години, изборната победа на Доналд Тръмп даде нов тласък на инициативата. Това движение също се нарича "Calexit" по аналогия с "Brexit" .

Според публикация на информационна агенция Telam, Калифорния трябва да бъде "отделна държава, защото тя е с различна ценностна система и е първата икономика в Щатите. Има икономически възможности, индустрия, човешки ресурси, разнообразно население и може лесно да оцелее самостоятелно."

Този проект за независимост се подкрепя и от икономическата реалност: Калифорния е щатът, плащащ най-много средства под формата на данъци на федералното правителство, а за всеки платен долар, получават от федералния бюджетедва 78 цента, което представлява годишна загуба на между 60 000 и 70 000 милиона долара. Хората казват: "Ние имаме най-високите данъци в страната, но тъй като парите, които изпращаме, не ни се връщат, то ние трябва да компенсираме това."

Според проекта в следващите 6 месеца трябва да се съберат 600000 подписи за валидиране на инициативата и след това в подобен период трябва да се проверят и потвърдят данните. Така че, ако независимостта бъде одобрена на изборите, ще трябва да се промени местната конституция. "През март 2019 новата инициатива ще бъде "Да, ние искаме да се отделим от САЩ ", за да установим наше собствено правителство".

Станете почитател на Класа