Тръмп понижи американския дълг

В първия си месец като президент на Съединените щати, Доналд Тръмп е намалил националния дълг с 12 000 милиона долара, но, както написа в събота новият обитател на Белия дом в личния си профил в Twitter- медиите не са отразили това подобрение.

"Медиите не са докладвали, че в първия ми месец националният дълг спадна с 12 000 милиона, докато бе увеличен с 200 000 милиона през първия месец на Барак Обама", гласи туитът.

В допълнение, борсовият индекс на САЩ Dow Jones нарастна също. Според Тръмп, благодарение на постиженията на индекса сега царува "много оптимистично настроение" за бизнеса и за намаляване на нивото на безработицата в САЩ.

По време на президентската кампания увеличението на работните места бе един от ключовите моменти от програмата Тръмп. През февруари 2017 г. Министерството на труда на САЩ заяви в доклад, че вече са създадени 227,000 работни места.

Скептици, като проектът PolitiFact, който проверява факти, представени от Конгреса и Белия дом, анализира обявеното от Тръмп спадане на националния дълг с 12,000 милиона долара и заяви:
"Нивото на задлъжнялост се покачва и пада в краткосрочен план поради независими фактори, като тримесечните данъчни плащания и предопределени модели на разходите".

Станете почитател на Класа