"Политико": САЩ обмислят излизане от Съвета за правата на човека на ООН

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля възможността САЩ да напуснат Съвета по правата на човека на ООН, съобщава сайт "Politico", позовавайки се на два източника, които поддържат редовни контакти с американски официални лица, пенсионери и активни.

Според тези източници, това не би било незабавно напускане, във всеки случай, нищо няма да се реши преди следващата сесия на Съвета, която започва в понеделник.

Медията подчертава, че обсъждането на идеята за напускане ще стресне международните активисти и изразява загриженост от факта, че САЩ може да обръщат по-малко внимание на проблема за правата на човека при президентството на Доналд Тръмп.

Бивш служител на Държавния департамент отбеляза, че сред предполагаемите причини, които мотивират тази мярка, фигурират отношението на органа към Израел, съмненията на Вашингтон по отношение на списъка на членовете, както и неговата полезност като цяло. "Има редица искания, идващи от офиса на държавния секретар, които подсказват, че той се съмнява в смисъла САЩ да бъде част от Съвета за човешки права", каза бившият служител.

Окончателното решение за членството в Съвета по правата на човека на ООН ще вземат дъравният секретар Рекс Тилерсън, посланикът на САЩ в ООН, Ники Хейли и самия президент, подчертава медията.

Създаването на Съвета на ООН по правата на човека беше одобрено на 15 март, 2006 г. с гласовете на Общото събрание срещу тези на САЩ, Израел, Палау и Маршаловите острови и с въздържали се Беларус, Иран и Венецуела. Новият орган замени Комисията по правата на човека, съществувала от 1947.

Станете почитател на Класа