САЩ прехвърлят бомбардировачи в Европа

САЩ ПРЕХВЪРЛЯТ ИЗТРЕБИТЕЛИ-БОМБАРДИРОВАЧИ F-35 В ЕВРОПА

 Американските Военно-въздушни сили (ВВС) за първи път ще дислоцират своите изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35А в Европа през пролетта или лятото на тази година.

 

Това съобщи в петък по време на среща с журналисти, отговаряйки на въпросите на ТАСС, ръководителят на Бойното командване на ВВС на САЩ генерал Хърбърт Карлайл.

 

Както той сподели, подобни летателни апарати от американските ВВС в бъдеще ще бъдат изпратени също в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Близкия Изток.

 

«Очаквам тяхното разполагане зад граница през пролетта или лятото. Европа, разбира се, е мястото, където бихме искали да изпратим тези самолети. Виждам, че това ще се случи», — подчерта военачалникът, коментирайки намеренията за прехвърляне на изтребителите-бомбардировачи зад граница.

«Освен това, имаме планове да ги изпратим в Тихоокеанския регион. Имаме планове да ги изпратим и в Близкия Изток в не толкова далечно бъдеще», — заяви Карлайл.

Той уточни, че подобно разполагане в Близкия Изток «няма да се случи през тази година».

 

«Разполагането в Близкия Изток няма да се случи в близко време, то е планирано след няколко години», — заяви генералът.

Според него, Пентагонът иска да изпрати самолетите F-35А първоначално «в Европа, това ще бъде по-скорошно разполагане, а след това в Тихоокеанския регион, това ще бъде разполагане след време».

 

Но е възможно с тези самолети да се случи точно обратното — «първоначално да бъдат прехвърлени в Тихоокеанския регион», допусна Карлайл.

Както той отбеляза, на този етап в Министерството на отбраната на САЩ са склонни «към по-скорошно разполагане в Европа и след това — към по-крупно разполагане в Тихоокеанския регион».

 

Генералът не назова европейската страна, в която се предполага прехвърлянето на F-35А. Той не уточни колко подобни изтребители-бомбардировачи се планира да бъдат изпратени в Европа.

 

Карлайл потвърди, че в Близкия Изток F-35А ще бъдат задействани в бойни операции, както се предполагало.

Едновременно с това той увери, че предстоящото прехвърляне на бойните машини в региона не следва да се разглежда като сигнал към други страни и като игра на мускули.

Станете почитател на Класа