Северна Корея: " Китай играе по свирката на САЩ"

Севернокорейските власти обвиниха Китай , че се държи "скандално и играе по свирката на САЩ", след като комунистическият им съсед обяви миналата седмица своето намерение да прекрати вноса на въглища от КНДР.

Въпреки че коментарът на севернокорейската държавна информационна агенция KCNA не споменава конкретно Китай, статията не оставя място за съмнение, като се позовава на "съседна страна, която казва, че е"приятелски съсед."" Според Северна Корея, Китай прави "нечовешки стъпки", като блокира търговията между двете страни.

"Последните му мерки са наистина равностойни на стъпките на враговете за сваляне на социалната система в КНДР" се казва в статията на агенцията и е "напълно детинско да се мисли, че КНДР не ще произвежда ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети, ако ни съкратят стотинките. "

Критиките от Пхенян идват, след като Пекин обяви на 18-ти февруари, че ще спре вноса на въглища от Северна Корея от неделя до края на годината. Китай съобщи за въглищната блокада на Северна Корея една седмица, след като Северна Корея изстреля балистични ракети към Японско море.

Според китайските власти, спирането на вноса на въглища е част от усилията за прилагане санкциите на ООН, насочени към прекратяване на ядрената програма на Северна Корея. "Пекин ще запази своята дългосрочна политика по отношение на Пхенян да се противопоставя на ядрената програма на страната, без да оказва неправомерен натиск", съобщава китайският вестник The Global Times. "Съседна страна, която спазва санкциите на ООН, без да провокира конфронтация, е от по-голям интерес за Пхенян отколкото втори САЩ" се казва в статията.

Въглищата са основният износ на Северна Корея и важен източник на чужда валута за крехката й икономика. Повечето от въглищата, изнесени от корейската страна, се изпращат в Китай, нейният основен съюзник на световната сцена.

Станете почитател на Класа