85 годишен магнат дари богатството си, наема апартамент и яде бургери

Чарлз Фийни, известен също като "Чък", днес е на 85 и току-що дари 8000 милиона долара, постигнати като предприемач през целия си живот. В продължение на десетилетия той е избрал сравнително строг начин на живот и постепенно дарява богатството си в подкрепа на хуманитарни каузи по цялата планета.

Според списание Forbes, "Чък" се превърна в американския филантроп, дарил най-голяма част от богатството си. Докато в абсолютни числа то е по-малко от други милиардери, дареното от Фийни е еквивалентно на 373,000% от това, което в момента притежава (малко над два милиона долара за здравни разходи на него и съпругата му през останалите им години живот).

Неговата фондация Atlantic Phipanthropies е дарила 6200 милиона от създаването си през 1982 г.

От тази година "след осигуряване на бъдещето на децата си", Фийни е започнал да се отървава от богатството си. В края на 2016 г. той закръгли на 8000 млн дарението за университета Корнел, където е завършил.

Той е син на семейство на имигранти от Северна Ирландия, израснал в Ню Джърси, САЩ. Майка му е била медицинска сестра, а баща му е работил в една застрахователна компания. Записва се във ВВС и участва в Корейската война (1950-1953). Възползвайки се от правителствена програма за ветерани, той става първият член на семейството с колежанско образование.

Но през 1960 заедно с Робърт Милър основава компанията Duty Free Shoppers (DFS), пионер в продажбата на безмитните стоки по летищата, която го прави наистина богат.

Както казва The New York Times името на Фийни не се появява със златни букви върху мрамор в никоя от 1000 сгради на пет континента, за които е платил 2700 милиона лични пари. Също така не може да бъде видян в луксозните ресторанти в Манхатън, а в уютния ирландски павилион където яде хамбургери.

Той в момента живее в апартамент под наем в Сан Франциско и ползва часовник за $ 15. Що се отнася до решението му, казва, че важното е отвъд парите и е в "удовлетворението, че постигаш нещо полезно за хората."

Станете почитател на Класа