Камарата на лордовете не прие предрложението на Тереза Меи

Камарата на лордовете на Великобритания отхвърли предложение за изменение на законопроекта за "Брекзит", представен от премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, чрез което се възлагаше на правителството да преговаря за запазване на достъпа до единния пазар на Европейския съюз след напускането на Блока.
Членовете на парламента гласуваха с голямо мнозинство против това предложение, определяйки го като нереалистично. Предложението за изменение на законопроекта беше отхвърлен с 299 срещу 136 гласа и това гласуване може да бъде разглеждано като голяма победа за правителството, но в същото време показва за наличие на дълбоко разделение сред депутатите.
Въпреки че това представлява победа за правителството, гласуването в действителност води до изчерпване на времето за задействане на член 50 от Лисабонския договор на ЕС. Трябва да се има предвид, че ако този член от Договора на ЕС не бъде задействан преди 31-ви март, след това би било доста трудно за Великобритания да излезе от Съюза, тъй като ще се изисква одобрение от най-малко 14 от членовете на Европейския съюз с общ брой жители, отговарящ на 65 процента от населението в региона.
Британското правителство вероятно ще проведе окончателно гласуване в Камарата на лордовете на неговия законопроект за "Брекзит" в рамките на следващите две седмици, като позитивен вот ще даде възможност на властите в страната да стартират процедурата по напускане на Европейския съюз.

Станете почитател на Класа