Зла поличба за Близкия изток

Назначаването на Дейвид Фридман за посланик на САЩ в Израел не вещае нищо добро. Избирайки подобен хардлайнер с ултраортодоксални разбирания, САЩ подритват ролята си на посредник в Близкия изток.

 

 

 

 

При предишните американски президенти практиката неизменно беше една и съща: щом Сенатът одобреше кандидатурата на бъдещия посланик на САЩ в Израел, гласуването му се превръщаше в чиста формалност. И двете партии в Конгреса започваха взаимно да се хвалят, че са готови да подкрепят развитието на демокрацията в Израел.

 

САЩ са страната, която от десетилетия насам най-категорично защитава интересите на Израел пред света. Редица други държави неизменно се ориентират по про-израелската линия на Вашингтон, когато трябва да вземат отношение към конфликта в Близкия изток.

Ожесточена съпротива сред лобистите и в Сената

 

Сега обаче американците номинираха за посланик в Израел не кого да е, а хардлайнера Дейвид Фридман, известен с крайните си позиции по палестинския въпрос, с одобрението си за заселническата политика на Израел и с ултраортодоксалните си разбирания. Именно той беше един от основните съветници на Тръмп по въпросите, засягащи Израел. Много рядко досега изборът на американски посланик е бил толкова силно оспорван в Сената.

 

За Фридман гласува един-единствен депутат от Демократическата партия. Либералните лобисти бяха сторили всичко възможно, за да предотвратят утвърждаването на Фридман. Тази съпротива даде известни плодове, както се видя от крайния резултат - 52 гласа "за" и 46 "против", но се оказа недостатъчна за отхвърлянето на номинацията на Фридман.

 

Изборът му няма да остане без последствия. С посланик, който отстоява толкова крайни позиции, включително и относно преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, няма как да не се промени цялата близкоизточна политика. Преговорите за мир с палестинския президент Абас едва ли ще бъдат подновени. Вместо това Нетаняху и неговата дясна коалиция ще изоставят всички по-нататъшни опити за дипломатическо решаване на конфликта и ще циментират статуквото в региона. Палестинските искания ще бъдат заметени под килима - с активната подкрепа на Фридман и одобрението на Тръмп.

САЩ на страната на десните екстремисти

 

По този начин САЩ влизат в пълен синхрон с крайнодесните сили в Израел. Двудържавното решение за Близкия изток ще бъде изоставено, Израел ще продължи да строи нови селища и ще засили присъствието си на Западния бряг на река Йордан. А във Вашингтон ще все повече ще се разгарят споровете дали американската политика спрямо Израел е най-правилната.

 

Дискусиите преди избора на Фридман, както и минималната преднина, с която беше одобрен, показват, че консенсусът между републиканци и демократи по произраелската политика на САЩ вече не съществува. Това разединение ще се задълбочи още повече след като Фридман поеме своя пост. А това е фатално, тъй като засега поне няма друга държава освен САЩ, която би могла да посредничи за решаването на конфликта между израелци и палестинци.

Станете почитател на Класа