Европейския съюз ще върне в Бразилия месо, замесено в скандала с храни

Европейският съюз ще върне в Бразилия продукти от техните компании, участващи в скандала с подправено говеждо и птиче месо в лошо състояние, съобщава Globo. По този начин, Европейската комисия е съобщила в имейл, че продуктите "ще бъдат отхвърлени и ще трябва да се върнат в Бразилия".

В допълнение, комисарят по здравеопазване и безопасност на храните на ЕС Витенис Андрюкайтис ще пътува до южноамериканската държава на 27-29 март и ще се срещне с министрите на земеделието и здравеопазването.

Институцията на стария континент е уверила, че нейните представители ще посетят завода, за да се гарантира необходимостта от по-нататъшни рестриктивни мерки и ще извършва одити, "възможно най-скоро, преди средата на май."

В декларацията си, Европейската комисия добави, че "въз основа на резултатите от проучване и проверките и реакциите на бразилските власти на исканията за прилагане на корективни мерки", членките на ЕС, ще предприемат и други инициативи, тъй като "защитата на европейските потребители е и ще бъде определящият фактор".

Тази седмица ЕС обяви, че преустановява вноса на говеждо месо от Бразилия заради корупционен скандал, който разкри местна престъпна мрежа, търгуваща с развалено месо.

Сред страните, отменили вноса на този ключов за бразилците продукт, са Чили, Мексико, Панама и Перу, в допълнение към членовете на Европейския съюз, Китай, Япония, Алжир и Египет.

Станете почитател на Класа