Ирански кораби "тормозят" американски военни кораби в Ормузкия проток

Военноморските сили на САЩ съобщиха, че флотилия от пет съда, плаваща към Персийския залив, включваща самолетоносача USS Джордж Х. У. Буш, е била "тормозена" от ирански сили в Ормузкия проток, който се намира между Иран и Арабския полуостров.

Според командирите, флотилията била съпроводена от два бързи атакуващи катера на иранските ВМС, доближили се на разстояние 870 метра от самолетоносача.

Адмирал Кенет Уайтсел, командир на втората група самолетоносачи, заяви пред репортери, че " не му харесва е, че иранските кораби са били международни води за транзит, а американците са правели там упражнение по свобода на корабоплаването ", цитира го Ройтерс. Той също така отбеляза, че иранските кораби са били с "открити оръжия."

Въпреки, че Иран заяви, че водената от САЩ флотилия е нарушила нейните териториални води, командирът отрече тези твърдения.

Епизодът завършил без никаква стрелба и корабите продължили по пътя им към северната част на Персийския залив, където те планират да участват в ръководените от САЩ въздушни удари срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Командирът смята, че поведението на иранския флот е станало "по-агресивно и по-малко предсказуемо и това се превръща в риск за търговския трафик в района."

Станете почитател на Класа