Тръмп оттегли своя закон за здравеопазване

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, е поискал от председателя на Камарата на представителите Пол Райън да се оттегли здравният му закон, който трябваше да замени "Obamacare", съобщава CNN. САЩ "ще живеят с" Obamacare "в обозримо бъдеще", заяви Пол Райън, съобщава AP.

По-рано американските медии съобщиха, че Райън бе уверил Тръмп, че законопроектът няма да получи достатъчно гласове в Конгреса. Гласуването на закона бе отложено на два пъти през последните два дни.

Законопроектът за реформата в здравеопазването е първият законодателен проект, който Тръмп се е опитал да представи на Конгреса на САЩ и се е сблъскал с липсата на подкрепа. Законът за достъпното здравеопазване, наречен "Obamacare" е ключова реформа на Барак Обама и отмяната му бе едно от основните предизборни обещания на Тръмп.

"Този законопроект приключи", каза Грег Уолдън, който оглавява комисията за енергетика и търговия, съобщи Ройтерс. Според него и други републиканци, партията не ще го предложи отново. Журналист Робърт Коста туитна, че самият Тръмп го е уверил, че в бъдеще иска да постигне "хубава сделка" между двете страни, за да се разработи нов проект.

Тръмп каза на пресконференция, че проектозаконът му е бил близо до преминаване на гласуването, но това не се случило поради липсата на подкрепа от демократите. Той обеща да преразгледа въпроса за здравната реформа, когато Obamacare "колабира".

Станете почитател на Класа