Мексико, бъдещ енергиен лидер на света?

В очите на света, Мексико сега е идеалната страна за инвестиране в енергийния сектор, тъй като има пазар от 128 милиона потребители на всички услуги, от въглеводороди до възобновяеми енергийни източници като вятър, слънце и водната енергия. След одобрението на реформите в енергетиката, насърчавани от правителството на Енрике Пеня Нието, страната се е възползвала от повече от 49,000 милиона долара инвестиции, към които се прибавят и 16 000 млн в инфраструктурата.

Преди, цената на бензина зависеше от мексиканското правителство. Сега, се очаква цената да се подчинява на правилата на търсенето и предлагането, както и на международните цени на петрола и на на възобновяемата енергия. Пемекс Petroleos Mexicanos е ключов играч на този пазар, защото, като имащ пълен контрол върху доставката на въглеводороди в страната, ще се трансформира, за да бъде велик състезател, който да може стратегически да се съюзява с чуждестранен капитал.

Секретарят за енергетиката на Мексико, Педро Хоакин Колдуел, каза, че до преди няколко десетилетия, когато по-висока консумация на енергия означаваше напредък и щетите за околната среда не се възприемаха като заплаха, енергийния модел на Мексико се основавал на производството на енергия, получена от изкопаеми ресурси. Сега "тази перспектива драматично се промени: изгарянето на изкопаеми горива е причинило прекомерни въглеродните емисии в атмосферата и които сериозно вредят на качеството на природните ресурси".

На пазара на електроенергия на едро, има вече 34 фирми победители на два търга за екологично чисто производство на електроенергия, които ще изградят в следващите три години 52 нови централи, които ще увеличат със 170% инфраструктурата за слънчева и вятърна енергия.

Също така е създаден сертификат за чиста енергия, който задължава доставчици и потребители на електрическа енергия с един минимум потребление на електроенергия от възобновяеми източници. Изискването през 2022 г. ще бъде 13,9%.

Има и частни фирми с проекти за разширяване на мрежата от нефтопроводи, които ще допълнят системата на Пемекс. Що се отнася до транспортирането на природен газ, се изпълнява амбициозен план за разширяване на националната мрежа от газопроводи. При тази администрация, са завършени 2,386 километра тръбопроводи и са в процес на изграждане други 7586, които представляват инвестиции в размер на 12,000 милиона долара.

В сектора на въглеводороди сега е възможно да се създават стратегически съюзи, които позволяват достъп до петролните ресурси с висок рисков компонент в така наречените "дълбоките води" на Мексиканския залив.

По този начин Пемекс вече проведе първите си две партньорства с международни петролни компании.

Ще стане ли Мексико лидер в света в енергийния сектор? Скоро ще видим.

Станете почитател на Класа