Сноудън разкри тайни споразумения между правителството на Япония и американското разузнаване

Едуард Сноудън, портал WikiLeaks и портал The Intercept пуснаха нови документи, които показват връзката между правителството на Япония и Американската агенция за национална сигурност (NSA).

Според The Intercept, специалните отношения започнали през 1950г. Документ от 2007 г. показва, че американските разузнавателни дейности са извършвани от офис под прикритие в центъра на Токио. Въпреки това, през 2007 г. агенцията решава да спре операциите и се премества в американското посолство в Япония.

Един от акцентите в двустранните отношения идва след свалянето на корейския полет 007 от Съветския съюз. Въпреки, че това е въпрос, който засегна Южна Корея и СССР, Токио и Вашингтон участват в тайна операция, свързана с инцидента.

Операцията включва японските ленти, съдържащи прихванати разговори и показа, че съветската армия стоят зад свалянето. При получаване на одобрение от японската организацията за разузнаване, записите са били изпратени в Ню Йорк и представени на Организацията на обединените нации "в сътрудничество с правителството на Япония." Въпреки това, Токио не оценява жеста и намалява сътрудничеството с американците до края на Студената война.

В момента агенцията на САЩ присъства в няколко инсталации на японска територия. Най-важната от тях е голямата авиобаза Misawa, на 400 километра северно от Токио. В базата оперира Operations Center Secretas Misawa, който събира предаваните от сателити в Азиатско-тихоокеанския регион телефонни разговори и интернет данни.

Въздушна база Yokota, на 90 минути път с кола от японската столица, също е много важна. Тук функционира звено на агенцията предоставящо оборудване, за разузнавателните операции по целия свят: Афганистан, Корея, Тайланд, на Балканите, Ирак, Централна и Южна Америка и Кипър.

Цената на огромното съоръжение е 6.6 милиона евро, сума, която не идва от NSA - според доклад от 2004 г. японското правителство плаща не само за строителството, но и покрива разходите за персонал, чиито заплати са в размер на $ 375 000. От своя страна, Агенцията инсталира на японските си колеги система за наблюдение на xkeyscore, която събира данни от компютърни мрежи, нарушавайки правото на неприкосновеността на личния живот.

Въпреки тясно сътрудничество, отношенията между Токио и Вашингтон се характеризират с определено ниво на недоверие. Според документ от ноември 2008 г., високопоставен американски служител се е оплакал, че японците са изключително резервирани и обвини японските шпиони, че следват моделите на Студената война.

Въпреки това, един документ от май 2006 г. потвърди, че Агенцията за национална сигурност е шпионирала Япония, за да получи информация за нейната външна политика и търговски дейности, както и че през юли 2010 г. е получила съдебно разпореждане да държи под наблюдение японските служители на американска земя.

Станете почитател на Класа