Най-смъртоносният самолет на САЩ не притежава оръжия

E-6 Меркурий от ВВС на САЩ не изглежда на пръв поглед военен самолет, а още по-малко смъртоносен. Въпреки това, този модифициран Боинг 707 който не носи оръжия, се счита за най-смъртоносният на Пентагона, според журналиста по сигурност и военна история Себастиен Роблин.

Основната мисия на този самолет е известна като "поемане на отговорността и оттегляне" (TACAMO) и се състои в това да поддържа по всяко време линията за комуникация между органите на Националната командване (президент и други висши офицери) и американските ядрени сили. Тук се крие смъртносността на E-6: крайната му цел е да се нареди изстрелването на ядрени ракети, дори и ако командните центрове на земята са унищожени от атака на врага.

"С други думи, можете да отрежете главата на ядрените сили на САЩ, но тялото остава активно благодарение на този самолет за Деня на Страшния съд ", казва Роблин.

Първият от 16 E-6A самолети е влязъл в експлоатация между 1989 г. и 1992 г., и благодарение на своите 31 антени е в състояние да комуникира с американските подводници. Между 1997 г. и 2006 г. Пентагонът модернизира E-6A с нова система за контрол на изстрелване на управляеми ракети с ултра висока честота (UHF). По този начин, новият E-6B Меркурий може отдалечено да стартира наземни балистични ракети от подземни места.

ВМС на САЩ имат най-малко един E-6 във въздуха по всяко време, както и планове за разширяване на дейността на тези самолети до 2040 г. Журналистът подчертава, че тези самолети имат своята роля на "ядрено сдържане": Те убеждават потенциалните противници, че нито една първа атака срещу САЩ не ще може да избегне опустошителен отговор.

Но журналистът твърди, че тази самолет за ядрено командване "ще се счита за успешен, ако никога не изпълни основната си мисия."

Станете почитател на Класа