Лоши новини за Чили и следващото "земетресение на века"

Едно от най-разрушителните земетресения през следващите десетилетия може да се случи в околностите на столицата на Чили, Сантяго, с прогнозна магнитуд от 8,3 степен, според проучване, проведено от екип от чилийски и френски учени, публикувано в списание Earth and Planetary Science Letters.

Това е анализ на последиците от силното земетресение с магнитуд 8,3 възникнало в близост до чилийски град Illapel през септември 2015 г., което позволи на учените да открият модела на "земетресението на века".

Причината за тези разрушителни земетресения, които ще настъпят в бъдеще, се дължи на тектоничната плоча Наска, която непрекъснато се подпъхва под южноамериканската пластина.

Този процес протича днес в размер на около осем сантиметра на година. Така се появява междина от около 4,5 m, която се компенсира на всеки 70 години, което като резултат води до силни земетресения.

Въпреки факта, че най-засегнатата от бъдещото земетресение ще бъде столицата на Чили, епицентърът на земетресението ще бъде в град Валпараисо, който се намира на няколко стотин километра от Сантяго.

Най-голямото земетресение, регистрирано някога, с магнитуд 9.5 пункта е било също в Чили през 1960 г. на около 570 километра южно от Сантяго.

Станете почитател на Класа