Мексико: Задържан е лидерът на картела Синалоа и наследник на "El Chapo"

Дамасо Лопес Нунес, известен като "Абсолвентът", смятан за сегашния лидер на картела Синалоа, бе арестуван в ранни зори в понеделник от армията и главния прокурор на Република Мексико в Anzures,

През 2001 г. Лопес Нунес бе началник на сигурността на затвора с максимална сигурност Пуенте Гранде (Халиско) и помогна на "El Chapo" да избяга през януари същата година. Също така той направи престоя на наркобоса в затвора Bonnet да е изпълнена с партита, проститутки, наркотици, алкохол, телевизори и други услуги.

Според правителственото разузнаване след това събитие, Гузман върнал услугата на Лопес Нунес и го присъединил към престъпната си организация, предаде Televisa. По този начин, с течение на времето, той достига почти същата значимост като Исмаел "Ел Майо" Замбада, Хуан Хосе Еспарагоса "Blue" и "El Chapo" в рамките на картела.

Веригата посочва, че бързо връзката им станала толкова близка, че станали почти роднини.

След екстрадирането на "El Chapo" в САЩ, няколко групи започнаха да си оспорват лидерството на картела Синалоа: семейството на "El Chapo", Дамасо Лопес Нунес и синът му в съюз с картела Халиско Нова Генерация и Белтран Лейва. Според федералните доклади последният е излязъл извън конкуренция с падането на неговите лидери в Nayarit.

Медията уточнява, че през февруари Исмаел "Zambada" щял да посредничи при сблъсъците, събирайти босовете в планината Синалоа", но резултатът бил само престрелка между страните. Победител в този спор станал Дамасо Лопес. Той е идентифициран като новият шеф на картела Синалоа

Станете почитател на Класа