Израел представя изтребители пето поколение

Три стелт изтребители F-35 се присъединиха към въздушния парад, на израелските ВВС, като част от честването на 69-ата годишнина от независимостта на тази нация.

Гвоздеят на програмата, бойните самолети F-35 с производител Lockheed Martin от САЩ, прелетяха над градовете Вирсавее, Ерусалим, Хайфа и Тел Авив, завладявайки вниманието на израелски граждани и туристи. Тези самолети са известни в Израел като "Adir". Няколко снимки на стелт изтребителите в действие бяха публикувани в социалните мрежи.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху поздрави сънародниците си, декларирайки че " държавата Израел бе създадена преди 69 години. Това беше момент на триумф за нашия народ. В продължение на хиляди години бяхме живели, разпръснати по целия свят, но след това се върнахме в старото ни отечество ". Той добави: "Много хора се съмняваха, че такава малка страна е в състояние да оцелее заобиколена от врагове, които понякога ни атакуваха, но оцеляхме и много повече от това, ние правим прогрес ..."

За отбелязване е, Израел получи първия F-35 през декември 2016 г. и се очаква да бъдат получени общо 50 самолети от Вашингтон. Израел продължава да бъде единствената страна в Близкия изток, която притежава изтребители пето поколение.

Станете почитател на Класа