Каква би била войната срещу Северна Корея?

"Всеки е притеснен, когато президентът на САЩ говори за възможността за война със Северна Корея", казва Джон Волфстал, специалист по контрола над въоръженията и неразпространението на ядрените оръжия, пред WBUR. Според експерта, има причина, поради която всеки президент, от Дуайт Айзенхауер насам "работи много усилено, за да се гарантира да нямаме друга война на Корейския полуостров, която ще бъде опустошителна".

"Може ли да лансира американският президент превантивна война срещу Северна Корея?" се пита Волфстал, който беше съветник на администрацията на Обама като директор на контрола над въоръженията и неразпространението в Съвета за национална сигурност между 2014 г. и 2017 г. "Видяхме какво се случи в Ирак с президента Буш, а това е по-малко силна страна от Северна Корея", спомня си той.

Освен това, експертът отбелязва, че за момента реториката на Тръмп "е слаба", защото няма "значително увеличение" във военния потенциал на САЩ – определящ момент при конфликт, лансиран от Вашингтон - и подчертава, че трябва да се обърне внимание на "риска от случаен конфликт или нежелана ескалация".

В този смисъл, Волфстал предупреждава, че повишеното напрежение върви ръка за ръка с по-голям страх у Пхенян от възможността за " първо действие" от САЩ.

Специалистът твърди, че целта на Вашингтон трябва да бъде да се увеличи участието на Пекин по този въпрос. "Дълго време Китай е имал способността да влияе върху Северна Корея." "Това е част от това, което трябва да се направи", подчертава Волфстал. Според него, Китай "се нуждае от повече" от САЩ, отколкото обратното, така че китайските банки и компании за превоз, трябва да се позиционират с кого искат да правят бизнес: дали с Пхенян или с Вашингтон.

Волфстал е наясно какво е решението на настоящата ситуация, както заяви държавният секретар, Рекс Тилерсън: да се върне обратно Северна Корея на масата за преговори. "Няма начин да се реши проблема с бомбардировки, трябва да има преговори за споразумение", казва той.

Станете почитател на Класа