Швейцария шпионира германски данъчни служби?

Задачата му била да проучи как германските власти си набавят информации за укриване на данъци: швейцарските тайни служби са внедрили свой агент във финансовите служби на провинция Северен Рейн-Вестфалия, твърдят медии.

 

 

 

Разследващи журналисти от германските медии WDR, NDR и „Зюддойче Цайтунг" твърдят, че швейцарските тайни служби NDB са внедрили свой агент на възлово място във финансовите служби на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Самоличността на агента не е известна, но се знае, че е бил вербуван още преди 2015 година от швейцареца Даниел М., който беше задържан миналия петък във Франкфурт.

 

От най-високо място

 

Агентът бил натоварен със задачата да събира „непосредствени информации" за това как германските данъчни власти закупуват компютърни дискове с данни за данъчни злоупотреби. Твърди се, че за внедряването на къртицата швейцарските тайни служби са осигурили общо 90 000 евро. Най-малко 60 000 евро от тази сума са били предназначени за Даниел М. и неговия германски съдружник, който навремето е бил старши криминален инспектор. Голяма част от останалите пари били изплатени на различни неизвестни лица с цел да бъдат мотивирани за участие в шпионската операция. Твърди се още, че въпросната акция е била ръководена от най-високо място. Даниел М. е поддържал пряк контакт със заместник-ръководителя на швейцарските тайни служби, с когото разговарял по мобилен телефон с предплатена карта.

 

Швейцарецът Даниел М. е заподозрян в шпионска дейност на територията на Германия, която е извършвал по поръчение на швейцарските тайни служби. Благодарение на неговите тайни донесения швейцарските власти са идентифицирали трима германски данъчни инспектори, които са били изпратени в Швейцария, за да закупят данни за германски граждани, укривали данъци с помощта на швейцарски банки. Срещу тримата данъчни инспектори са били издадени заповеди за арест заради „нарушаване на банковата тайна" и „икономически шпионаж".

"Шпионски трилър, но не на екрана, а пред собствената ни врата"

 

Норберт Валтер-Борянс, финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия, изрази по категоричен начин възмущението си: „Ако швейцарският шпионин не само лично е събирал данни, но и е внедрил свои информатори в нашите финансови служби, скандалът придобива съвсем нови измерения", заяви министърът и добави: "Човек трудно може да си представи, че един такъв шпионски трилър се разиграва не на екрана, а пред собствената ни врата". По думите на министъра, този случай показва колко силни са крепителите на бизнес модела „укриване на данъци".

Станете почитател на Класа