WhatsApp с проблеми в световен мащаб

Най-големият месинджър в света, WhatsApp, претърпя тези дни няколко срива в услугата. Потребителите си съобщаваха за проблемите чрез социалните мрежи и използваха други приложения, за да общуват.

До момента компанията официално не е отговорила за техническите причини, довели до отпадането на услугата.

Приложението е създадено през 2009 г. от Брайън Актън и Ян Кум, бивши служители на Yahoo! като алтернатива на кратките текстови съобщения (SMS) и бързо стана много популярно сред потребителите. В момента има повече от 1 милиард потребители по целия свят.

През февруари 2014 г., Facebook обяви придобиването на WhatsApp за 19 милиарда долара и оттогава, най-популярната услуга за съобщения е част от активите на гиганта от САЩ. Това придобиване е обявено за една от най-големите финансови сделката в историята.

На 22 февруари 2014 г., няколко дни след като бе придобит от Facebook, WhatsApp преживя отпадане на услугата за около 4 часа. Ян Кум публично се извини за прекъсването и го каталогизира като "най-дългото и най-голямо" в историята на дружеството.

Основният му конкурент, Телеграм съобщи за "лавина на потребители" в своите системи, поради проблемите на WhatsApp. WhatsApp има още две отпадания през април и май същата година. Компанията отчете сериозни проблеми с техните сървъри, но не изясни причините, довели до отпадането на услугата.

Станете почитател на Класа