Историята на четирима братя столетници води към гени - ключът към дълголетието

Хелън, Ървинг, Питър и Лий: това са четирима братя, които са достигнали възрастта 110, 109, 103 и 101 години, съответно. Не е чудно да се предполага, че освен здравословен начин на живот и добър късмет, има генетичен фактор, влияещ решително на продължителността на живота на човек. Затова братята Кан са база за сравнение, което насърчава генетични изследвания, за да се разбере (и приложи, ако може) дълголетието при хората.

На това се е посветил д-р Нир Барзилай, директор на Института за изследвания на стареенето в Ню Йорк. Цитиран от вестника El Pais той казва, че "60% от нашите столетници мъже и 30% от жените ни са пушили през дълъг период от време. Почти 50% са били с наднормено тегло през живота си и по-малко от 50% са трениращите. Те не правят нищо здравословно. Но те имат гени, които ги защитават. И ние трябва да ги намерим." От негова гледна точка, невероятният случай на братята Кан показва: "ние сме в състояние като вид да живеем до 110 години от здравословен начин. Четиримата имаха здраве до края на живота си. И доказват, че наистина има генетичен фактор за това".

Този израелски лекар обяснява, че братята Кан имат мутация в ген в тяхната ДНК който се свързва с по-високи нива на добрия холестерол. Също така е ясно, че хората, които имат тази мутация е по-малко вероятно да имат Алцхаймер. Барзилай предлага един интересен факт: "има повече хора с тази мутация при столетниците, отколкото във всяка друга възрастова група."

В изказването си на Интердисциплинарен конгрес по генетика на човека в Мадрид, Нир Барзилай обясни, че има за цел да насърчи клинични изпитания, които може да бъдат истинска революция, ако неговите хипотези се потвърдят: той и много други експерти подозират, че заболяванията, свързани със стареенето (Алцхаймер, рак или сърдечно-съдови проблеми) могат да бъдат забавени ан блок.

За това изследване се очаква инвестиция от 70 милиона долара. То ще използва около 3000 възрастни хора от 65 до 80 години. Тестът се състои в това половината от доброволците да вземат метформин, генерично и евтино лекарство широко използвано за контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, но в този случай, тестът ще бъде направен при хора без диабет. Другата половина от участниците са сравнителна група и не вземат нищо. Екипът вярва, че точно метформинът забавя болестите на стареене.

Станете почитател на Класа