Северна Корея предупреди Китай

"Северна Корея призова Китай да не се изпитва търпението на Пхенян и да вземе правилното стратегическото решение с оглед на настоящата ситуация", се казва в съобщение на Севернокоорейската държавна информационна агенция KCNA.

Според агенцията, в Северна Корея отрицателна реакция са причинили статии, публикувани в китайски вестници, които твърдят, че "ядрените сили на Северна Корея представляват заплаха за националните интереси на Пекин". В допълнение, според агенцията, тези публикации "обвиняват Пхенян за влошаването на отношенията между двете съседни държави."

Според медията, Северна Корея смята подобни заключения "като нарушение на равенството, достойнството и висшите интереси на народната република".

Пекин чрез говорителя на Министерството на външните работи Генг Шуан, е поискал тези, които участват в корейския конфликт "да спрат да се дразнят помежду си." Говорителят подчерта, че ситуацията между Южна Корея и САЩ е "изключително сложна и чувствителна, така че спешната задача е да се понижи температурата и възобновяване на преговорите."

Напрежението между Вашингтон и Пхенян се повиши след като Тръмп обеща през януари, че няма да позволи на Северна Корея да разработи ядрено оръжие, което може да достигне САЩ От своя страна, севернокорейските власти, описаха като "сплашване и изнудване" американските действия на Корейския полуостров, след като Вашингтон засили военното си присъствие и неговите войски се ангажираха с няколко съвместни учения в района.

През последната седмица, Военновъздушните сили на САЩ изстреля две междуконтинентални балистични ракети Minuteman III без ядрен заряд, които прелетяха над 6500 км над Тихия океан.
В понеделник американската система за противоракетна отбрана THAAD, монтирана в Южна Корея, достигна "начална оперативна готовност" въпреки протестите на Китай и много южнокорейски граждани.
Северна Корея е извършила пет ядрени опити през последните единадесет години.

Станете почитател на Класа