Русия и САЩ са готови да възобновят сътрудничеството за предотвратяване на въздушни инциденти в Сирия

Москва и Вашингтон през октомври 2015 г. подписаха меморандум за да се избегнат конфликти между техните въздушни сили. Това сътрудничество Москва прекрати през април, след като САЩ нападнаха с крилати ракети сирийска военно-въздушна база, за да накажат Дамаск за предполагаемата химическа атака в Кан Шайкун.

В телефонен разговор в събота, началник щабовете са се съгласили да възобновят редовните контакти и да изпълняват задълженията си по меморандума. Те също така са се съгласили да предприемат и по-нататъшни мерки за предотвратяване на конфликтни ситуации при операции срещу Ислямска държава и Джабхат ан-Нусра.

Телефонният разговор се състоял по инициатива на Вашингтон след подписването от Русия, Иран и Турция на меморандум за създаването на четири демилитаризирани зони в Сирия. Това решение бе договорено вследствие на преговорите в Астана, където САЩ присъстваха, без да участват.

В меморандума Русия, Иран и Турция създадоха четири зони за сигурност, заобиколени от буферни зони, за да се избегне пряка военна конфронтация.

В демилитаризираните зони трябва да спрат всички видове сражения между правителствените сили и въоръжената опозиция. В тези области могат да бъдат изпратени наблюдатели от неутрални страни, но решението трябва да вземат с консенсус страните-гаранти.

Станете почитател на Класа