Иран: "Саудитска Арабия ще бъде унищожена, ако направи нещо глупаво"

Иранският министър на отбраната на Хосеин Дегхан заяви в неделя, че неговата страна ще се удари Саудитска Арабия, с изключение на Мека и Медина, ако Саудитското кралство извърши нещо "глупаво", съобщава Ройтерс.

Думите на Дегхан дойдоха след изявленията на Саудитска принц Мохамед бин Салман, който заплаши да предприеме "битката" за Иран. Във вторник, принцът изключи всякакъв диалог с Иран и обеща да защити консервативното си кралство от това, което той нарече усилията на Техеран да доминират в мюсюлманския свят, казва пред Ройтерс.

"Ние знаем, че сме главната цел на иранския режим", каза принцът. Той добави "ние няма да чакаме, докато битката стигне до Саудитска Арабия, ние ще работим, за да имаме битка в Иран."

"Ако саудитците направят нещо глупаво, не ще оставим никоя площ непокътната, с изключение на Мека и Медина", заяви иранският министър на отбраната, цитиран от агенцията Tasnim.

От друга страна, очевидно коментирайки ситуацията в Йемен, където Саудитска Арабия редовно атакува хутите, подкрепяни от Иран, той отбеляза, че "саудитците мислят, че могат да правят каквото си искат, само защото имат военно-въздушни сили".

Твърденията са дадени на фона на нарастващото дипломатическо напрежение между двете страни.

Станете почитател на Класа