Путин поздрави с 90-годишнината своя бивш началник - резидент на КГБ в Източна Германия

Руският президент Владимир Путин в навечерието на Деня на победата бе гост на бившия представител на КГБ в Министерството на държавната сигурност на ГДР Лазар Матвеев - резидент, при когото той е работил в Дрезден през втората половина на 1980-те години. Държавният глава поздрави бившия си началник с 90-годишнината.

Путин пристигна в дома на Матвеев заедно с колегите си тогава в ГДР - Николай Токарев, който в момента е начело на компанията "Транснефт" и Сергей Чемезов - на "Ростех". Руският президент поздрави бившия резидент с годишнината и Деня на победата.

Като подарък Путин връчи на Матвеев президентски часовник, както и копие от вестник "Правда", издаден в деня на раждането на юбиляра през 1927 година.

Според информация на официалния сайт на Кремъл, Путин е работил в ГДР през 1985-1990 за външното разузнаване. Той служил в териториалната точка в Дрезден. В края на службата Путин е повишен в чин подполковник и в длъжност старши асистент.

Самият президент в книгата си "От първо лице", казва, че работата му е вървяла добре в ГДР. "Това бе работа по линия на политическото разузнаване: получаване на информация за политиците, за плановете на потенциалния враг" - спомня си той.

"Вършехме обикновените разузнавателни дейности: вербуване на източници на информация, получаване, обработка и изпращане информация до центъра - каза Путин - Това бе информация за политическите партии, за тенденциите и лидерите - настоящи и бъдещи, за напредъка на определени хора в партийния апарат и държавата. Това е доста скучна работа" - каза той

Станете почитател на Класа