Денят на Победата - паметникът на Незнайния воин

Навършва се точно половин век от откриването на главния военен мемориал в Москва - Гробницата на Незнайния воин в Александровската градина.
През есента на 1966 се предлага създаването на мемориал на Незнайния воин в близост до Кремъл, в памет на героите, паднали в битките на Великата отечествена война.

Останките на Незнайния воин са ексхумирани от масов гроб близо до бившата жп гара Крюково на 2 Декември. Именно тук, в края на 1941 е спряно настъплението на пехотата и танковите части на Вермахта.

На 3 Декември 1966 останките, покрити с Георгиевска панделка, са пренесени в столицата. Процесия от почетен караул и група ветерани от войната, извървяла пътя до Манежная площад.

Реч произнася Маршал Константин Рокосовски, командващ на 16-ти армия в битката за Крюково. След митинга, ковчегът е поместен в Александровската градина, под залп от артилерийски салют.

След половин година, на 8 май, 1967 г., на мястото официално е открит мемориалът - Гробницата на Незнайния воин. Монументът е проектиран от архитектите Дмитрий Бурдин, Владимир Климов, Юрий Рабаев и скулптора Николай Томски.

Надписът на паметника е написан от писателя Сергей Смирнов и поетите Константин Симонов, Сергей Михалков и Сергей Наровчатов, спряли се на впечатляващите думи: "Твоето име е неизвестно, подвигът ти е безсмъртен!"

Вечният огън е донесен в Москва от Ленинград - от Марсово поле, където е паметникът на жертвите на Октомврийската революция.

От декември 1997 г. на гроба на Незнайния воин застава постоянен почетен караул от президентския полк, по-рано стоял пред мавзолея на Ленин.

През 2010 г. е добавена стела с височина 10 метра, носеща имената на градовете на военната слава.

Станете почитател на Класа