"Германия е най-свястната страна в Европа"

Германците трябва най-сетне да загърбят комплексите си и да поемат лидерството в Европа, призовава бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса. Ето какво казва още той в интервю за ДВ:

 

 

 

 

 

 

ДВ: Г-н Валенса, как виждате нещата - в каква посока се движи Европа днес?

 

Лех Валенса: Именно на този въпрос трябва да намерим отговор. Трябва критично да разгледаме фундаментите на Европа, нейната икономическа система и модела ѝ на демокрация. Трябва да се изправим лице в лице с явления като популизма, демагогията и злоупотребата с власт от страна на политиците. Трябва да вземем насериозно това, което ни казва улицата. Защото на хората не им харесват много неща - и затова загубиха доверие в партиите. Вижте какво стана във Франция. Нито една от утвърдените партии не успя да се класира за втория тур на изборите, а президент стана един независим, де факто безпартиен кандидат. Това ни показва, че структурите, с които разполагаме, очевидно не пасват на реалността. Навлизаме в нова епоха и спешно се нуждаем от дебат за някакви нови структури.

 

ДВ: През лятото на 2014 година бившият американски президент Барак Обама държа историческа реч във Варшава. Тогава той лично Ви благодари за Вашия принос за падането на комунизма. Какво изпитвате сега, когато на същото това място преди няколко дни десни екстремисти издигнаха националистически лозунги?

 

Лех Валенса: Факт е, че нямаме решения на основните проблеми. А там, където няма решения, се събуждат демоните. В търсенето на решения някои поемат рязко надясно, а други, както в САЩ например, правят доста странен избор. Затова трябва да задвижим напред дебата за по-добри решения. Трябва да подобрим нашата демокрация. Защото ако не успеем, ще се надигне истински бунт.

 

ДВ: А накъде, според Вас, е тръгнала Полша?

 

Лех Валенса: Полша върви все по-надясно. А и в тази страна твърде често смесваме религията с политиката. Причината за това е, че много от нещата, които започнахме да изграждаме в свободна Полша, си останаха недовършени. Случващото се днес е именно резултат от лутането. Затова спешно трябва да намерим добри решения на проблемите. Впрочем, тази диагноза важи за цяла Европа - навсякъде цари надоволство. Но търсейки лечение, управляващите в Полша прилагат грешна терапия. Не можеш да решиш проблемите, нарушавайки основните принципи на демокрацията.

 

ДВ: Какво, според Вас, трябва да се направи, за да бъдат спрени популистите?

 

Лех Валенса: Трябва ясно да назовем това, което не ни харесва. Трябва да създадем съответни програми и структури. И на следващите избори да принудим политиците да ги реализират.

 

ДВ: Полската десница често насажда антигермански настроения и предупреждава за някакви мними опасности, произтичащи от германското надмощие. Как гледате Вие на германците?

 

Лех Валенса: Имам право да го кажа, защото загубих баща си във войната: Германия е днес най-свястната страна в Европа. Но германците имат комплекси. Те трябва най-сетне да загърбят тези комплекси и да поемат лидерството, защото като най-голяма сила носят отговорност за Европа.

 

Всички виждаме, че има хора, които искат да разрушат Европа. Германците трябва да са подготвени - за да могат пет минути след нейното разпадане да създадат една нова Европа.

*Бартош Дудек, ръководител на Полската редакция на Дойче Веле, проведе този разговор с Лех Валенса по повод Деня на Европа.

Станете почитател на Класа