Абас: "Конфликтът между Палестина и Израел изисква намиране на мирно решение"

Палестинският президент Махмуд Абас, заяви в ексклузивно интервю за RT, че единственото решение на конфликта между Палестина и Израел трябва да бъде мирно.

"Нито ние нито международната общност нямаме друг избор, освен мир, няма други възможности", каза Абас, добавяйки, че по негово мнение "военните решения вече са изчезнали от хоризонта." Палестинският лидер е посочил, че на ООН и по-голямата част на израелския народ, са в непосредствена близост до Палестина, така че е необходимо "да работят за политическо решение" на конфликта.

По отношение на израелските селища, Абас е посочил, че те са "незаконни от времето на тяхното изграждане". Палестинският президент нарече Израел "окупатор" и отбеляза, че страната "действа в противоречие с международното право". "Ние не приемаме легитимността на никой камък, който Израел е успял да постави на наша територия", твърди Абас.

Палестинският лидер нарече срещата на 3 май с президента на САЩ, Доналд Тръмп, "полезна" и отбеляза, че резултатите са "положителни".

Според Абас, президентът е готов да действа "бързо" тази година. Тръмп планира да направи официално посещение във Витлеем на 23 май.

Позицията на Палестина е, че Израел трябва да напусне окупираните палестински и арабски територии на Голанските възвишения. "Това ще бъде стъпка след което арабските държави ще нормализират отношенията с Тел Авив", каза Абас, като подчерта, че тази арабска позиция е съгласувана на срещата на върха на Лигата на арабските държави през април миналата година.

Станете почитател на Класа