Идва системата за ПВО S-500

ПВО системата S-500 Прометей маркира нов опит на Русия да създаде свой собствен отбранителен щит срещу евентуална атака с балистични и крилати ракети, пише експертът по сигурността и военна история Себастиен Роблин в статия за The National Interest. Ето вероятните функции и характеристики на тази иновативна система:

S-500 се предполага, че може да действа на максимална височина от между 185 и 200 км, което ще й позволи да сваля междуконтинентални балистични ракети и спътници в ниска орбита и има максимален обхват от 600 км, по-голям от този на S-400 (400 км).
Според командващия руските ВВС, генерял Виктор Бондарев, S-500 може да достигне до десет ракети едновременно със скорост на реакция от три до четири секунди, в сравнение с шест ракети и девет секунди при предишната S-400.
Ракетите на S-500 776N летят със свръхзвукови скорости от пет до седем километра в секунда, което им позволява да прихванат ракети, летящи със свръхзвукова скорост.

Въпреки че това е много тайна програма, има известни някои специфични подробности за S-500. В действителност се приема, че S-500 е "еволюция" на дизайна на S-400, изчислява анализаторът, добавяйки, че според руските медии, новата система ще бъде много трудно да се открие.

Въпреки това, анализаторите отбелязва, че остава да се види дали иновативната система ще оправдае очакванията и дали ще заработи на пълен капацитет в краткосрочен план.
Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че през април следващата година се очаква включване на S-500 Прометей на служба в руските въоръжени сили.

Станете почитател на Класа