Тръмп е готов да се срещне с Ким Чен-ун при условия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, ако Пхенян се откаже от ядрените си програми и балистични ракети, съобщава Киодо.

Според американски дипломатически източници, това предложение е било предадено в Китай, най-близкият съюзник на Северна Корея. Вашингтон също така обяви, че няма да прибегне до военни действия срещу Пхенян и ще гарантира безопасността на севернокорейския режим, в случай, че Ким Чен-ун се откаже от оръжейната програма.

Миналата седмица Тръмп вече заяви, че "за него ще бъде абсолютна чест" да се срещне с Ким Чен-ун, ако "е целесъобразно" и "обстоятелствата са подходящи."

Развитието на ядрената програма и междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея се превърна в най-важния въпрос на външната политика за обитателя на Белия дом. Севернокорейските власти поддържат и двете инициативи, въпреки санкциите на ООН срещу тях, приети през 2015 г..

Напрежението между Вашингтон и Пхенян се повиши след като Тръмп обеща през януари, че няма да позволи на Северна Корея да разработи ядрено оръжие, което може да достигне САЩ. От своя страна, севернокорейските власти описаха като опит за "сплашване и изнудване" американските действия на Корейския полуостров.

Станете почитател на Класа