Южна Корея тества нова ракета със среден обсег

Южна Корея изстреля Hyunmoo-2, произведена в страната ракета с обхват от 800 км, което би позволило да достигне всяка част от Северна Корея, съобщи информационна агенция Йонхап.

Важността на събитието бе подчертана от южнокорейския президент, Муун Джеин, който присъства на изстрелването, на фона на напрежението на Корейския полуостров.

Говорителят на Синята къща – резиденция на държавния глава, Парк Соо Хюн, обясни, че това е четвъртият подобен опит, извършен от неговата страна в град Анхенг, който се намира на около 200 км югозападно от Сеул.

Официалният говорител подчерта, че ракетата ще бъде "ключов компонент" който Южна Корея ще използва за "отговор на възможно нападение с ракети от Северна Корея" и добави, че присъствието на Муун има за цел " да изпрати ясно предупреждение срещу многократните провокации" на своите съседи.

Южнокорейските военни се надяват ракетата да влезе в експлоатация след извършване на още две тестови изстрелвания. През 2010 г. Сеул и започва производство на Hyunmoo-3C, с обхват до 1500 км.

В продължение на няколко месеца, Корейският полуостров преживява ескалация на напрежението, вследствие на неотдавнашните действия, предприети от САЩ и упорстването на Северна Корея да продължи с ядрената си програма.

Станете почитател на Класа