Държавата не е таралеж, нека не се свива на кълбо!

Как трябва да отговори правовата държава на ислямисткия терор? Във всеки случай не бива да се свива

на кълбо като таралеж

 

 

 

 

 

 

 

 

На омразата не бива да се отвръща с омраза. Това заяви финладският премиер след като един млад бежанец от Мароко наръга с нож две жени. Впрочем, едната от тях беше излязла на разходка с бебето си.

 

Много правилна е реакцията на държавите и обществото, тормозени от ислямистките терористи: с правни действия, а не с отмъщение. В Испания траурната церемония за жертвите на атентата в Барселона се проведе в катедралата "Саграда фамилия", която очевидно е била първоначалната цел на терористите. Дали обаче заблудените ще се впечатлят от това, че бързо след техните злодеяния хората отново започват да излизат по булевардите и да посещават кафенетата?

 

Само ИД води "кръстоносен поход"

 

Може би по-скоро те биха забелязали реакциите на мюсюлманите и чули близките на атентаторите, както след атентата в Барселона. Ако действително един имам е отговорен за радикализирането на атентаторите, това потвърждава още веднъж, че борбата срещу терора трябва да се води и на този фронт. Насилието не е религия, а религиозната свобода може да съществува само в един демократичен правов ред. Това се отнася също и за исляма и трябва да бъде изучавано в училищата и университетите. Никой друг освен терористичната банда, наричаща се "Ислямска държава", не води "кръстоносен поход".

 

След последния атентат в Лондон, 130 имами във Великобритания обявиха, че отказват да извършат ритуала опяване на атентаторите, тъй като "техните, с нищо неоправдани, действия са несъвместими с благородното учение на исляма". Една постъпка, която може да служи за пример. Защото когато няма обещание за спасение, и когато известни авторитети предварително изключват всеки терорист от религиозната общност, то това също е част от борбата срещу тези отчаяни врагове на свободата.

 

Държавата не е таралеж

 

Във всеки случай отговорът на правовата държава не бива да се ограничава само до изчакване и капсулиране, както таралежът се свива на кълбо при заплаха. Този отговор трябва да бъде офанзивен - военен, полицейски и духовен. Който вярва в живота, не може да загуби.

Райнхард Мюлер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа