Вашингтон и Москва се дуелират със санкции

Русия изгони стотици служители в американското посолство. В отговор американският Конгрес ограничи издаването на визи за руснаци. По този начин САЩ вредят на собствените си цели

 

 

 

 

 

 

 

 

Решението е късогледо и дори вредно! Руснаците, които искат да пътуват до САЩ, занапред ще получават визи само в Москва - а не както досега и в генералните консулства в други руски градове. Дуелът със санкции между САЩ и Русия преминава в нова фаза, излиза изпод контрол, измъква се от ръцете на политиците. В крайна сметка се случва точно това, което дори ястребите в американския Конгрес всъщност искаха да предотвратят: американските контрамерки вредят само на руското гражданско общество. Дори по-лошо: те помагат на онези политици, които работят за все по-голямата изолация на Русия.

Хиляди километри за една виза?

 

Какво ще стане сега, когато студент от Екатеринбург или бизнесмен от Владивосток може де получи американска виза само в Москва? Много руснаци изобщо не могат да си позволят дългото и скъпо пътуване до столицата. И просто ще си останат у дома. Така рязко ще намалее броят на руснаците, които имат възможността да си съставят собствено мнение за Америка.

 

Това ли искаха да постигнат ястребите в Конгреса? Едва ли. Ако искаш да промениш Русия и манталитета на хората там, трябва да разговаряш с тях. Да ги поканиш и да им покажеш уж враждебния Запад. Или, както гласи една руска поговорка: По-добре веднъж да видиш, отколкото хиляда пъти да чуеш! Младите руснаци, които са видели Таймс Скуеър в Ню Йорк, лондонското Сити или културния разцвет в Берлин, се връщат у дома си като различни хора. Те вече имат друг поглед и върху Русия - такава каквато е, и такава, каквато би могла да бъде. Западната дипломация трябва да насърчава този процес на промяна на съзнанието. А с решението си да ограничи драстично издаването на визи за руснаци Вашингтон постига точно обратния ефект.

 

С тази недомислена и всъщност глуповата мярка американското външно министерство практически наказва включително и хора, които нямат нищо общо с американско-руското боричкане в момента: белорусите. Гражданите на Беларус, които искат да пътуват до САЩ, занапред ще трябва първо да се разходят до Киев, Варшава или Вилнюс. Защото след прогонването на голяма част от персонала в американското посолство преди девет години, в Минск се обработват молбите за виза само на строго определени групи лица. На практика това означава, че за голямото мнозинство граждани е почти невъзможно да получат американска виза. А сега и достъпът до такава виза през Русия става още по-труден.

Какви контрамерки предприема Москва?

 

Как ще продължи цялата история? В руския парламент вече се надигат гласове, които настояват за налагане на още санкции срещу САЩ. Външният министър Сергей Лавров отхвърля такива предложения. В крайна сметка решението ще вземе президентът Путин. Независимо от това какво ще реши той, американско-руските отношения се срутиха до невиждано ниско равнище. Ето защо от съществено значение е и ролята на Германия.

 

Дума няма, че Берлин е иманентна част от Запада и верен съюзник на САЩ. Но политиката към Русия на канцлерката Меркел е много по-нюансирана и преследва дългосрочни цели - за разлика от позициите на хардлайнерите във Вашингтон. Освен това Меркел притежава авторитета и опита да въздейства върху Вашингтон за известно смекчаване. Защото в дългосрочна перспектива нито Европа, нито който и да било в САЩ има интерес Русия да се самозатвори и да гледа само в пъпа си.

Станете почитател на Класа