Сега и това: заплашиха съпругата на Зигмар Габриел

Дълго време германското правителство реагираше сдържано на провокациите на турския президент Ердоган. Но той загуби мярката. Външният министър Зигмар Габриел му го каза в прав текст. И резултатът не закъсня.

 

 

 

 

 

 

Зигмар Габриел е човек на ясните думи и дела. През уикенда той се застъпи за арестувания в Испания германски писател Доган Акханлъ по искане на Турция. Малко по-късно той наистина беше освободен, но временно няма право да напуска Испания. В понеделник вечерта Габриел отново намери ясни думи по адрес на турския президент: "Той превръща Турция в недемократична държава. Опитът за преврат преди една година бе лош, но сега Ердоган прави свой собствен преврат", заяви първият германски дипломат.

 

Телефонни заплахи

 

Зигмар Габриел, който живее със семейството си в Гослар, съобщи и за получени телефонни заплахи срещу съпругата му. Те били оставени на телефонния секретар в нейния зъболекарски кабинет. Габриел определя това като последица от острия сблъсък между него и автократичния турски президент: "Вероятно някои хора се чувстват мотивирани от поведението на Ердоган и се опитват да безпокоят и тормозят съпругата ми", каза той.

 

Наскоро Ердоган заяви следното по адрес на Зигмар Габриел: "Кой сте Вие, че да разговаряте с президента на Турция? Знайте си мястото!" И още: "От колко време сте в политиката? На колко години сте?".

 

Deutschland Entlassung und Ernennung von Bundesministern (picture alliance/dpa/K. Nietfeld)

 

Габриел със съпругата си Анке и дъщеричката Мари при встъпванетно в длъжност през януари 2017

 

Преди това Зигмар Габриел беше разкритикувал призива на Ердоган към германските граждани от турски произход да не гласуват на парламентарните избори за ХДС/ХСС, социалдемократите, както и за Зелените, защото те били врагове на Турция.

 

"Ердоган иска да бъде възприеман като равен"

 

В интервю за Дойчландфунк, турският депутат Мустафа Йенероглу нарече смущаващи заплахите срещу съпругата на Зигмар Габриел. Той е депутат от управляващата партия на Ердоган и председател на комисията за човешки права в турския парламент. Според него обаче заплахите са дело на някой ненормалник, който действал по този неприемлив начин. В същото време Йенероглу подчертава следното: "Президентът Ердоган държи с него да се разговаря като равен с равен. Това е много важно за него. Той очаква почтително отношение към неговата страна. Времената, когато Турция укорително се сочеше с вдигнат показалец, отминаха безвъзвратно".

Deutschland Mustafa Yeneroglu zu Gast bei Maybrit Illner (picture-alliance/ZB/K. Schindler)

 

Председателят на комисията по човешките права в турския Меджлис Мустафа Йенероглу

 

След като месеци наред германското правителство реагираше умерено на провокациите на Ердоган, в началото на юли Зигмар Габриел втвърди тона. Повод за това беше арестът на правозащитника Петер Щойтнер. Щойтнер беше за първи път в Турция за участие в уъркшоп. Оттогава той е държан в ареста по обвинение, че подкрепял терористите. В отговор на това външното министерство в Берлин посъветва германските граждани да се въздържат от пътувания в Турция. Освен това германското правителство иска да преразгледа държавните гаранции за инвестициите в Турция. Външният министър заяви по този повод: "Не можем да посъветваме никого да инвестира в една страна, в която няма правна сигурност".

 

Германският журналист Дениз Юджел и преводачката Месал Толу също са арестувани в Турция. В контекста на обтегнатите германско-турски отношения тяхната съдба е неизвестна. Все пак тази седмица германският посланик в Турция Мартин Ердман може да посети двамата, както и Петер Щойтнер, в затвора.

Станете почитател на Класа