Забраниха на Shell и Exxon да твърдят, че природният газ е „най-чистото изкопаемо гориво“

Mедийният регулатор в Нидерландия забрани на Shell и Exxon да твърдят, че природният газ е „най-чистото изкопемо гориво“ в рекламите си.

Това е вторият път през настоящото лято, когато Нидерландският съвет по рекламните стандарти се произнася срещу индустрията на изкопаемите горива, след като през юни той забрани на Статойл да говори за газа като за „чиста енергия“ и „нискоемисийно гориво“.

 

В опит да се реагира на последното решение, онлайн версиите на рекламите бяха променени преди няколко седмици. Сега те наричат газа „най-малко замърсяващото фосилно гориво“. В тази светлина местният медиен реглатор се отказа от наказателни действия срещу компанията NAM, която е притежавана от Shell и Exxon.

 

„Това ясно решение от страна на борда по стандартите за реклама е от голямо значение. С течение на времето ние наблюдаваме как петролните и газовите компании подвеждат гражданите и политиците,“ коментира по този повод Павел де Клерк от „Приятели на Земята – Европа“, подали оплакването към регулатора. „Те искат да вярваме, че газът е чист и че подкрепят прехода към възобновяема енергия. Зад екрана се вижда как същите компании лобират срещу този преход. За да се предотврати катастрофалната промяна на климата трябва да сложим край на зависимостта от всички изкопаеми горива – включително природния газ“.

 

Много от политиците смятат, че газът е „мостово гориво“, сиреч преходен етап, за прехода към бъдещата енергетика, базирана на възобновяеми източници. Изследователското крило на ЕС го описва като нисковъглероден енергиен източник, а за проучванията в областта са налични многомилионни фондове.

 

Решението на нидерландския рекламен регулатор, цитирано от Гардиън, гласи, че „абсолютният термин „най-чистото изкопаемо гориво“ не е в съответствие с MRC [нидерландски рекламен кодекс]. Той предполага, че изкопаемите горива могат да бъдат чисти, тъй като не причиняват екологични щети. Категорично, а и признато от NAM, това твърдене не е правилно“.

Станете почитател на Класа