Android Oreo, новата операционна система на Google за мобилни телефони и таблети

Този понеделник, технологичният гигант Google официално представи Android 8.0 Oreo, най-новата версия на платформата. Новата операционна система за мобилни телефони и таблети, която подчертава сигурността, скоростта и новите функции, е обявена в блога на компанията като "по-интелигентна, по-бърза и по-мощна от всякога версия".

Сред акцентите на тази осма версия, чието име се отнася до известната бисквитка Oreo, са:

Picture-in-Picture, с което ще може да има видео екран в друго приложение, според портала Xataka.
Notificaction Dots, чрез които уведомленията ще бъдат по-лесни за контролиране.
Smart Text Selection, който ще дава предложения с бързи команди за по-голяма гъвкавост в работните процеси.
Autofill с Google, което вече е известно, но сега е много по-широко и достига до приложения на трети страни.

Също така, Android Oreo обещава по-голяма плавност и подобрения във функции като живота на батерията и в сигурността, плюс по-голяма скорост, когато включите устройството. Друга от големите му забележителности са 60-те нови емотикони, които днес са се превърнали в основен комуникационен инструмент.

Осмата версия на платформата също така ще позволи на потребителите да имат по-добър контрол над инсталирането в мобилния телефон. Целта е да се бори с нарастващия злонамерен софтуер и да защити неприкосновеността.

"Качваме изходния код в проекта с отворен код на Android (AOSP), за да може всеки да има достъп до него днес", обещава блогът на Google.

Сред търговските партньори, които ще имат тази операционна система, са Nokia, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp и Sony.

Станете почитател на Класа