Харвардски учени обявиха слънчево изригване, което може да сложи край на човечеството

Екип от астрофизици в Харвардския университет определи крайния срок, когато следващото "супер изригване" ще се появи на повърхността на Слънцето, чиито опустошителни ефекти биха могли да сложат край на човешката цивилизация.

Според изследването, публикувано на сайта на библиотеката на Университета Корнел, катастрофалното слънчево изригване може да се осъществи в рамките на 750 години.

Учените са изследвали ефектите от "свръхизригванията" върху еволюционната история на Земята и други планети в Слънчевата система. Проучването анализира как тези високо интензивни изригвания може да предизвикат процеси на изчезване, докато по-умерените, са ключов фактор за формиране на органични компоненти за произхода на живота.

Според изследването величината на икономическите и технологични щети, които би предизвикало следващото слънчево изригване с висока интензивност, биха могли да означават края на човечеството. "Рисковете, които представят суперизригванията, до сега са били подценени", заключават астрофизиците

Силните слънчеви петна с висока интензивност са в състояние да изключат сателитите и електрическите системи. Най-големият риск от тези слънчеви феномени обаче е, че това сериозно ще навреди на озоновия слой, който е необходим за защита на земната биосфера от ултравиолетовите лъчи.

По този начин прекомерното ниво на радиация може да доведе до прегряване на горните слоеве на атмосферата, до увреждане на фотосинтетичните организми и деградацията на ДНК.

Станете почитател на Класа