Новата "жива богиня" на Непал е на 3 години и не бива да докосне земята

Непалско момиче на три години е помазано от хиндуистки свещеници като "жива богиня", което изисква уединение в дворец-храм в Катманду, където ще остане до пубертета, съобщава вестник The New Indian Express.

Триша Шакия бе сред четирите финалистки от клана Шакия. Сега, в качеството си на "Кумари" или божество, ще й бъде разрешено да напусне храма 13 пъти годишно за ритуални тържества. Освен това момичето няма да може да докосва земята с краката си, дори и вътре в покоите си, така че тя ще бъде носена навсякъде.

Бащата на момичето, Биджая Ратна Шакия, който ръководи церемонията на площад Дурбар - Център на историческата столица на Непал - каза. "Аз изпитвам смесени чувства. Горд съм, че дъщеря ми е станала Кумари, но има и нотка на тъга, защото тя ще бъде отделена от нас. "

Момичето е избрано, след като изпълни серия от строги критерии, като например "тяло без петна или белези, лъвска гръд и бедра на елен". След като премина първоначални тестове, момичето показа смелостта си да не плаче по време на ритуалното жертвоприношение на бивол.

Кумари, което означава "принцеса" на санскритски, се смята за жива инкарнация на индуската богиня Таледжу. Култът идва от народа Нуна, местна група от долината на Катманду, която смесва елементи от индуизма и будизма.

Тази традиция предизвиква критики от активистите за правата на децата, които вярват, че кумарите са лишени от детство и че социалната и родителската изолация спъват тяхното образование и развитие.

Станете почитател на Класа