Вулканът в Гватемала изригва

Огнен вулкан изригна в Гватемала в четвъртък. Изригването на колоса изхвърли два потока лава дълги около 800 метра, според Националния институт по сеизмология, вулканология, метеорология и хидрология на страната.

Агенцията съобщи, че изригването е издигнало на 300 метра над кратера колона от пепел - 4700 метра над морското равнище, която пътува със скорост повече от 10 километра в час на запад, на юг и на югозапад. Това е десетата еруптивна фаза на вулкана досега тази година.

Гръмотевици и ударни вълни са резултатът от експлозията на колоса, разположен на около 50 километра югозападно от Гватемала Сити. Заобикалящите селищаа на Сакатепекес и Хималтенанго са засегнати от падането на пепелта, според докладите "El Periódico".

Изхвърлянето на лава все още не е предизвикало евакуация. Независимо от това, властта моли населението да се отдалечи от околността на вулкана, висок 3 763 метра, поради опасност от евентуално увеличаване на енергията и генериране на пирокластични потоци.

Това е един от най-активните вулкани на Централноамериканската република. През януари 2016 г. летището в Аврора, столицата на страната, трябваше временно да преустанови дейността си поради изригванията.

Станете почитател на Класа