Мюсюлмански празник в Германия?

"Защо да не помислим за мюсюлмански празник в Германия?" - това предложение на германския вътрешен министър Томас де Мезиер звучи наистина революционно. Но всъщност не е.

Защото отчасти това вече се практикува.

 

 

 

 

"Защо да не помислим за въвеждането на мюсюлмански празник по местата, където живеят много мюсюлмани?" - това заяви не някой друг, а вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер, който по принцип е известен с консервативните си възгледи. Предложението му предизвика бурни реакции най-вече в собствената му партия - Християндемократическия съюз. След парламентарните избори, на които ХДС изгуби много гласове, а и насред дебата за това дали партията не е отстъпила твърде много от консервативните си позиции, Томас де Мезиер подема една доста деликатна тема. Неговото предложение обаче отчасти се обезсилва от ограничението, което самият той посочва - мюсюлмански празник да бъде въведен само в районите с много мюсюлмани. Така както католическият празник Вси светии се отбелязва официално само в районите с много католици.

 

Реакциите

 

празника Курбан байрам

 

Бернд Алтхусман, шеф на ХДС в германската провинция Долна Саксония, разкритикува остро предложението на вътрешния министър. Лично той не виждал никаква нужда да се променя календарът с официалните празници. Освен това е неподходящо този въпрос да се обсъжда точно преди избори, добави Алтхусман, визирайки състоялите се в неделя в Долна Саксония избори за местен парламент. Темата и бездруго е много деликатна, тъй като има потенциала силно да обезпокои консервативното крило в ХДС.

 

празника Курбан байрам

 

Предложението на Томас де Мезиер породи остри реакции и в интернет. "Покоряването продължава...", написа в Туитър Ерика Щайнбах, бивша председателка на Съюза на прокудените. А Беатрикс фон Щорх от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" реагира с думите: "НЕ! НЕ! НЕ!".

 

 

Както можеше да се очаква, реакцията на Централния съвет на мюсюлманите беше положителна. Председателят на Съюза Айман Мазиек е на мнение, че подобна стъпка само ще насърчи интеграцията. Тук изобщо не става дума за това, че на мюсюлманите ще бъде подарен един неработен ден, а за това, че по този начин те биха усетили признание, казва Мазиек и дава следния пример: "Един полицай-мюсюлманин би могъл да не работи един ден в края на Рамазана, но за сметка на това да замества свой колега-християнин, който иска да почива по Коледа".

 

Примери от Берлин, Хамбург и Бремен

 

В някои германски провинции и днес има правила, съобразени с мюсюлманските празници. В Берлин, Хамбург и Бремен например мюсюлманските ученици имат право на един свободен ден в училище, а на работещите е подсигурена възможност за едно посещение в джамия или за една молитва на работното място. В Берлин това важи по време на Рамазана, а в Хамбург и Бремен както за Рамазан байрам, така и за празника Ашура.

 

Впрочем, Томас де Мезиер не е първият, който говори за въвеждането на мюсюлмански празник. Още през 2013 година с подобно предложение излезе Централният съвет на мюсюлманите, а година по-късно същото стори и Турската общност в Германия.

Станете почитател на Класа