Китайска космическа станция е извън контрол и никой не знае къде ще падне

Китайската космическа станция Tiangong -1, с тегло 8.5 тона, ускорява слизането си към Земята и се очаква да падне след няколко месеца, съобщава вестник "Гардиън".

През 2016 г. китайски представители признаха, че са загубили контрол над Tiangong-1, а китайската космическа агенция уведоми ООН, че очаква станцията да падне между октомври 2017 г. и април 2018 г.

Оттогава орбитата на станцията се приближава към Земята. През последните седмици станцията навлезе в по-плътни слоеве на атмосферата и започна да пада по-бързо.

Според астрофизика от Харвардския университет (Масачузетс, САЩ), Джонатан Макдауъл, в момента най-близката до Земята точка на Tiangong-1 е под 300 километра.

Въпреки че се очаква голяма част от космическата лаборатория да изгори в атмосферата, Макдауъл вярва, че някои части с тегло до 100 кг може да паднат на повърхността цели. Той добавя, че е невъзможно да се намери точното местоположение, където ще се случи ударът.

Tiangong-1 е изстреляна през 2011 г. и е използвана както за пилотирани, така и за безпилотни мисии. Освен това, първата жена астронавт на Китай, Лиу Янг, я посети през 2012 година.

На 23 март 2001 г., руската космическа станция МИР се насочи към Земята. Тя се разпадна в атмосферата и части от нея паднаха в Тихия океан.

Станете почитател на Класа