Ким Чeн-ун има основания и аргументи за ядрената си програма

Дипломацията на международно ниво не спира да  си скубе косите всяка седмица, откакто Доналд Тръмп пое властта в САЩ. Заплахи и атаки преминават от думи към дела, излагайки страната и планетата на риск. Неговият ритник по споразумението за борба с изменението на климата беше само началото.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун току-що получи неочаквана подкрепа за неговото страстно желание да се превърне страната си в ядрена сила, от най-изявения си враг: Доналд Тръмп. Ние знаем, че Ким не се съмнява в спешната необходимост страната му да постигне този статут, за да не е в опасност неговия режим, защото още е пресен споменът за случилото се с лидерите Саддам Хюсеин и Кадафи, постигнали споразумения със Запада и как завършиха техните държави.

Сега Пхенян видя как една сложна сделка, включваща шест световни сили, бе торпилирана без реална причина от президента Доналд Тръмп.

Как Ким да седне да преговаря и да се откаже от ядрения си стремеж, когато вижда как една нация като Ислямска република Иран, показала, че не се стреми да създаде ядрено оръжие, само че две години след като е била притисната и унижена да приеме споразумение, същото внезапно става къс мокра хартия. Ким не печели нищо, но губи останалата част от човечеството, защото кризата на Корейския полуостров ще стигне по-далече.

Тръмп осъществи заплахата си да хвърля камъни по Интегралния план за Съвместно действие по ядрената програма на Ислямската република, подписан от Иран и шесторката (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия) през юли 2015 и прехвърли горещия картоф към законодателите. И каза, че ако не успее да получи "резолюция на Конгреса и консенсус със съюзниците", споразумението може да престане да бъде в сила "по всяко време, тъй като действията на Иран нарушават духа на пакта".

Както се очакваше, президентът на Иран, Хасан Рохани, сложи здрав разум и достатъчно аргументи на масата, за да постави под въпрос този глупав начин на действие на правителството на САЩ: "Нито един президент няма право да анулира международно споразумение, одобрено от ООН" - каза Рохани.

Москва счита тази стъпка на администрацията на Тръмп за "елемент на вътрешно-политическа дискусия в рамките на националното законодателство на САЩ". Руското външно министерство заяви, че "независимо от решенията на отделни членове в ядрената сделка с Иран е невъзможно да има връщане към предишното положение".

В същия дух се изказа Брюксел. Върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на Европейския съюз, Федерика Могерини, заяви, че споразумението „не е двустранно, така че не може да се анулира от една държава".

Тръмп извърши и нещо, което не беше в сценария: нападението с 59 ракети Томахоук срещу сирийската база Шайрат, след изфабрикувана "химическа атака". Ако лидерът на САЩ е в състояние да направи завой по въпроси, очевидно договорени с Русия по отношение на възстановяването на мира и ограничаване на терористите в Сирия и Ирак, какво да очакваме по теми, в които той от години е изяснил позицията си ...

Ким не ще ни убеди, но е все по-сигурно, че е абсолютно прав в настояването си да влезе напълно в клуба на ядрените сили.

Станете почитател на Класа