Нямаме време: 15 000 учени предупреждават за ужасната съдба на човечеството

"Предупреждение на учените към човечеството: второ известие ", подписано от 15,372 учени от 184 страни и публикувано в понеделник в списание BioScience, се превърна в тревожен сигнал с най-голяма подкрепа в света.

Обезлесяването, загубата на достъп до прясна вода, изчезването на видовете и нарастването на човешкото население, са основните причини за тревожната ситуация, в която се намира човечеството, според документа.

"От 1992 г. насам, емисиите на CO2 са се повишили с 62%, глобалната температура се е увеличила с 29%, а популацията от гръбначна фауна се е понижила с 29%", обобщи Уилям Рипъл, еколог в Държавен университет Орегон и съавтор на статията.

През последните 25 години е открито намаление с 26% на количеството прясна вода на глава от населението, увеличение със 75% на мъртвите райони в океаните и загуба на 120 милиона хектара горски площи. "Това са тревожни тенденции, а ние имаме нужда от средствата, предоставени от природата, за нашето оцеляване", каза той.

От друга страна, благодарение на протокола от Монреал, подписан в ООН през 1987 г., има положителна тенденция в оздравяването на озоновия слой.

Експертите предупредиха, че глобалните емисии на СО2 вероятно ще се увеличат, въпреки че през последните три години останат стабилни. Налице е малък акцент върху изменението на климата, казват те, като призовават човечеството да престане да използва изкопаеми горива.

"Климатичните промени са тук, опасни са и ще се влошават", каза Йохан Рокстром, изпълнителен директор на Центъра за устойчивост в Стокхолм, международен институт за наука за устойчиво развитие. Смята се, че емисиите на CO2 в Съединените щати ще се увеличат с 2,2% през 2018 г. Емисиите от Китай и Индия също продължават да нарастват, макар и с по-бавен темп, отколкото преди няколко години.

"Скоро ще бъде твърде късно да променим посоката на неуспешната ни траектория и времето ни свършва. Трябва да признаем в нашето ежедневие и в нашите правителствени институции, че Земята е единственият ни дом", се казва в статията.

"Емисиите на горива трябва да достигнат нула до 2050 г.", каза Еми Луерс, изпълнителен директор на Future Earth, международна научноизследователска организация за устойчиво развитие.

В статията се изброяват редица възможни мерки, за да бъдат спрени притесняващите екологични тенденции, включително създаване на повече паркове и природни резервати, ограничаване на нелегалния трафик на животни, хранене с диети, базирани на зеленчуци, разширяване на програмите за семейно планиране и образование за жените, използване на възобновяеми енергийни източници и други "зелени" технологии.

"Работейки заедно все още имаме шанс да постигнем голям напредък за благото на човечеството и на планетата", заключава статията.

Станете почитател на Класа